6/2/07

Ισλαμαμπάντ

Αυτή τη στιγμή κάνω το λάθος να παρακολουθώ Τριανταφυλλόπουλο, κάτι που κάνω σπάνια. Ακούστε θέμα. Κάποιοι "ευαίσθητοι" γονείς, που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι φασισταριά του κερατά, λαβαροκρατούντες στις "λαοσυνάξεις" του Χριστόδουλου και οπαδοί της "Δεξιάς του Κυρίου", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος με του που εκλέχτηκε ο εκλεκτός του Πρωθυπουργός, έκαναν διαμαρτυρία στην εκπομπή διότι ένας καθηγητής Γυμνασίου τόλμησε να δώσει για εργασία Χριστουγέννων στους μαθητές να διαβάσουν και να εκθέσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου "Η αγάπη άργησε μια μέρα". Διαμαρτύρονται αυτοί οι Νεάρτενταλ διότι το βιβλίο υποτίθεται ό,τι περιέχει σκληρές περιγραφές βίας και σεξ!!! Ναι, κυρίες και κύριοι... Εν έτι 2007 στην υπανάπτυκτη χώρα που ζούμε, με το θεοκρατικό καθεστώς που επικρατεί ενοχλούνται κάποιοι "ενάρετοι" γονείς που τα παιδιά τους μπορεί και να ξεστραβωθούν διαβάζοντας ένα βιβλίο, γενικής και απόλυτης παραδοχής για την λογοτεχνική του αξία, λόγω του ότι τα καμάρια τους είναι "μόλις" 15 ετών και δε μπορούν να υπόκεινται σε τέτοια έκθεση σε αισχρόλογα και άσεμνες περιγραφές. Δε ξέρω τί να γράψω. Ειλικρινά. Έχω εξαγριωθεί. Το βιβλίο πράγματι περιέχει λέξεις όπως "σπέρμα", "παραφύση βιασμός", "πουτάνα" κλπ, και σκληρές σκηνές που φυσικά συνοδεύουν αυτές τις λέξεις. Για όνομα του Χριστού και της μάνας του που υποτίθεται ό,τι πιστεύουν οι "εξαγριωμένοι γονείς", προτιμούν τα παιδιά τους να εκτίθενται σε ό,τι σκατά τους σερβίρει η τηλεόραση καθημερινά, τις μαλακίες που γράφουν όλα τα περιοδικά του κώλου που κυκλοφορούν παντού σε περίοπτη θέση και όλα τα συμπαρομαρτούντα από ένα λογοτεχνικό κείμενο;
Αν ποτέ αυτοί οι καθυστερημένοι πίθηκοι, κατάλοιπα της Δαρβίνειας θεωρίας (α ρε Δαρβίνε ΘΕΕ), είχαν διαβάσει ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΗΛΙΚΙΑ ένα λογοτεχνικό βιβλίο ΑΞΙΑΣ και όχι φυσικά Άρλεκιν, θα ήξεραν ό,τι μετά το πέρας της ανάγνωσής του το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ που θα σου έχει μείνει στο μυαλό είναι οι όποιες υποτιθέμενες "σκληρές" σκηνές και οι βρισιές. Ναι, μιλάμε για παιδιά, και καθώς θα διαβάζανε θα χαζογελούσανε και θα σκεφτόντουσαν "πω πω γαμήσια που πέφτουνε" αλλά είναι ΠΑΙΔΙΑ και κάπως έτσι σκεφτόμασταν όταν ήμασταν και εμείς στην ηλικία τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ό,τι από την ανάγνωση του βιβλίου δε θα σου μείνει η πλοκή, οι χαρακτήρες, οι αντιδράσεις τους στις καταστάσεις, μερικά καταπληκτικά αποφθέγματα (γιατί για να είναι καταξιωμένο το βιβλίο δε μπορεί να περιέχει μόνο πούτσους και μουνιά), και τα διδάγματα που σου περνάει. Είχα την τύχη όταν ήμουν σε τέτοια ηλικία και σε πολύ μικρότερη ΕΥΤΥΧΩΣ να διαβάσω πολλά βιβλία, πολλά περισσότερα από τον μέσο όρο των συνομηλίκων μου. Και όχι, δεν ήταν εύκολα βιβλία, ήταν βαριά ακόμα και για άτομα πολύ μεγαλύτερα από εμένα. Ξέρω άτομα που δε θα τα διάβαζαν ακόμα και τώρα που θα είμαστε συνομήλικοι. Ένα συγκεκριμένα, του Χρόνη Μίσσιου, το "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" ή κάπως έτσι τέλος πάντων, περιέχει ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ τις βρισιές που ήξερα μέχρι τότε και έμαθα και καμμιά 300αριά περισσότερες, και ήμουν και μικρότερος απο 15. Όχι, δε πήγα την επόμενη μέρα στο σχολείο και το μόνο που έλεγα ήταν "πούτσα", "μουνί", "χύνω" και άλλα παρόμοια. ΝΑΙ όταν τα διάβαζα χαζογελούσα, αλλά είχα συγκλονιστεί από την ιστορία που είχε σχέση με τα φρικτά βασανιστήρια που πέρασαν οι Αριστεροί αγωνιστές στα κρατητήρια της Χούντας και στα ξερονήσια. Αν από το βιβλίο μου έμεναν οι βρισιές τότε πολύ απλά θα ήμουν ΧΑΖΟΣ έτσι και αλλιώς. Είτε το διάβαζα είτε όχι. Τούβλο θα ήμουν και τούβλο θα έμενα. Και για να τελειώνουμε, 1.000.000 φορές καλύτερα να μάθει ένα παιδί να βρίζει διαβάζοντας Λιλή Ζωγράφου παρά Πέτρο Κωστόπουλο.
Ουφ...

Προσθέτω το εξής: Ο πατέρας μου όχι μόνο ΔΕΝ είχε ενστάσεις στο να διαβάζω τέτοια βιβλία αλλά τα έφερνε Ο ΙΔΙΟΣ σπίτι και μου τα έδινε. Αλλά βέβαια ξέχασα, ο πατέρας μου είναι αριστερός, άθεος, εχθρός του έθνους, προδότης, συνωμότης, σφαγέας νηπίων και διαφθορέας συνειδήσεων. Ρε δε πάτε να ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Exo na proteino tin Antignosi tis Lilis Zografou...Arketa dyskolo kai vary biblio alla aksizei...
...Me to dasytrixo stithos tou na gialyzei kato apo ton kauto ilio,to thelimatiko tou pigouni,ta stivata tou mpratsa na sfigkoun tin tsapa...(skini apo arlekin),stin epomeno pidiontai mesa ston staulo...Me ton paulo??oxi autos mono mati eperne...Forza ΠΑΟΚΑΡΑ...Milto exo mia aporia...Ta Γιαννενα ksereis pou einai???exo akousei oti einai poly oraia ekei!!!Auta...

Redpill είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nisyrios είπε...

Εσείς οι αριστεροί είστε τα μιάσματα της κοινωνίας! Πετάτε ρουκέτες στην Πανίερη Πρεσβεία των ΗΠΑ (ΠΠΗΠΑ), θέλετε οι ταυτότητες να μη γράφουν θρήσκευμα (λες και ντρέπεστε που είστε ΧΟ, ου ου 666!) και θέλετε να αντιτάσσεστε στο θέλημα της Χριστιανικής Ελληνικής Δημοκρατίας (sic - Χριστόδουλος προ 4ετίας)!

Αχ, τι καλά που ήμασταν το '60... τότε που τις Παρασκευές στα σχολεία έβγαζαν δελτίο για το ποιες ταινίες επιτρέπονταν να παρακολουθήσουν οι μαθηταί (Ξανθόπουλος και άγιος ο Θεός, μου λέει η μάνα μου), τα βιβλία ήσαν εθνοπατριωτικά (όλοι είναι κακοί και θέλουν το κακό του αναδέλφου έθνους μας, γιατί μας ζηλεύουν το δίχως άλλο) και οι μαθηταί έγραφαν περιλήψεις των "Ψηλών Βουνών", και εκθέσεις "πώς πέρασα το καλοκαίρι".

(Btw, έχω στο εξοχικό μου μια παιδική εγκυκλοπαίδεια της Αντιγόνης Μεταξά, γραμμένη το 1966. Σκέτη απόλαυση! Ιδιαίτερα στα λήμματα "Παύλος Βασιλεύς των Ελλήνων", "Ελλάς", "Βυζάντιον" και "Χριστιανισμός")