29/1/07

Νύχτα το πήρε

Βρήκα το ακόλουθο βίντεο κατά τύχη στο οποίο Αμερικάνοι στρατιώτες, προφανώς, οδηγούν ένα Hummer στους δρόμους κάποιας Ιρακινής πόλης.




Η συμπεριφορά τους είναι χαρακτηριστική στρατιωτών που έχουν μια αποστολή ως κατακτητές σε μια χώρα την οποία θεωρούν υποδεέστερη σε κάθε τομέα και το σημαντικότερο απ’όλα θεωρούν μηδαμινή της αξία της ζωής των ανθρώπων που ζουν εκεί. Οδηγούν σαν τρελοί εμβολίζοντας (!!!) κάθε όχημα που είναι μπροστά τους, μπαίνουν με το έτσι θέλω στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και σε μια περίπτωση ένα πιτσιρίκι γλιτώνει παρά τρίχα από το να γίνει θύμα του θηριώδους οχήματος. Επειδή δε θέλω να είμαι μονομερής δεν υποστηρίζω ούτε ό,τι τα παραπάνω γίνονται ή έχουν γίνει μόνο από Αμερικάνους ούτε ό,τι η νοοτροπία αυτή, της «ανώτερης» δύναμης είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό τους. Δε νομίζω ότι οι Βρετανοί είχαν διαφορετική συμπεριφορά στις Ινδίες, ούτε οι Γάλλοι στις Αφρικανικές αποικίες τους όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στις άλλες χώρες της μαύρης ηπείρου, άλλωστε έχω αναφερθεί σε παλιότερο post στους Βέλγους και τη Rwanda. Για να μην θυμηθούμε τους Ισπανούς Κονκισταδόρες και τα κατορθώματά τους στον Νέο Κόσμο που οδήγησαν στον αφανισμό του πολιτισμού των Αζτέκων.

Αυτό που θέλω να πω μάλλον είναι η ματαιότητα και η φαυλότητα του ισχυρισμού ό,τι αυτός ο πόλεμος, μαζί με όλους όσους έχουν προηγηθεί, γίνεται για τη «μεταφορά» του πολιτισμού και της δημοκρατίας στους «πρωτόγονους» και υπανάπτυκτους αυτού του κόσμου. Αναρωτιέμαι αν ξέρουν οι «πολιτισμένοι» σε ποιον οφείλουν τον πολιτισμό τους. Αναρωτιέμαι αν γνωρίζουν το τί πολιτισμός είχε αναπτυχθεί στη Μεσοποταμία χιλιάδες χρόνια πριν. Αλλά έχασαν και την τελευταία ευκαιρία να μάθουν αφού βομβάρδισαν τους αρχαιολογικούς χώρους που είχαν απομείνει και ότι ευρήματα σώθηκαν βγήκαν λαθραία από τη χώρα για να μοσχοπωληθούν σε πάμπλουτους συλλέκτες. Θα πει κάποιος «και τί έγινε που χιλιάδες χρόνια πριν είχαν πολιτισμό; Σήμερα τι γίνεται.». Ωραία, σήμερα η κατάσταση απέχει κατά πολύ από το ένδοξο παρελθόν της περιοχής αλλά δε σημαίνει ό,τι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ή μήπως μπορούν; Αυτό δεν είναι και το μάθημα της ιστορίας; Δυνάμεις κατοχής είναι, σε ποιον θα λογοδοτήσουν; Για ψυχολογικούς λόγους όλοι οι στρατοί του κόσμου οιστρηλατούνται με το σκεπτικό ό,τι απέναντί τους έχουν κάτι άπλυτους και πρωτόγονους που θα τους ξεκάνουν για πλάκα εν ονόματι του (όποιου) Θεού, της πατρίδας, του έθνους. Αυτό το βίντεο είναι απλά ένα μικρό δείγμα και η αφορμή για να στοιχειοθετηθούν τα παραπάνω. Δε κομίζω γλαύκα εις Αθήνας βέβαια αλλά ήταν ένα ενδιαφέρων ερέθισμα.

Και μια μικρή προσθήκη, όχι εντελώς εκτός θέματος. Για τους υποψιασμένους φανατικούς θαυμαστές μου (αν δε γλείψεις το κοινό σου θα πέσει να σε πλακώσει), προτείνω να ψάξετε και να δείτε τις εκπομπές του Jon StewartThe Daily Show και του Stephen ColbertThe Colbert Report. Τις μεταδίδει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ αργά το βράδυ (ΟΧΙ μεταγλωττισμένες ευτυχώς) και το... CNN (!!!!!!!!!!!!!!!). Major surprise there. Εννοείται ό,τι μπορείτε να τις βρείτε παντού στο Ίντερνετ, αλλά αυτό θα ήταν π-α-ρ-ά-ν-ο-μ-ο... (εγώ νίπτω τας χείρας μου). Αυτοί οι δύο σχηματίζουν ένα αχτύπητο δίδυμο σάτιρας, χιούμορ και ατελείωτου σαρκασμού για τα τεκταινόμενα ειδικά εντός Αμερικής. Ειδικά οι μιμήσεις του Bush από τον Stewart και η απίστευτα σοβαρή φιγούρα του Colbert να ξεφτιλίζει τα πάντα είναι τα highlights.



Δείτε τους, αξίζει

2 σχόλια:

Nisyrios είπε...

Ωρεμάνααααα... "We are the Americans, the best the world has to offer!" Ετσι, εμείς είμαστε οι γαμάω και οι υπόλοιποι είναι οι μπανιάνοι που δεν έχουν "sense of life" (όπως διάβασα στα comments) ενώ εμείς καταλαβαίνουμε, προασπίζουμε και προσπαθούμε να διαδώσουμε ιδέες όπως "freedom", "liberty" και "democracy"...

Nisyrios είπε...

Οσο για το Jon Stewart Show και το Colbert Report, έχω να πω ότι είναι α-πί-στευ-τα! Η σκεπτόμενη Αμερική είναι αιώνες μπροστά...