27/8/07

Για να σε δω ρε Έλληνα

Με τί άλλο μπορείς να ασχοληθείς αυτές τις μέρες; Δε χωράνε λόγια, έχω παγώσει, έχω μουδιάσει βλέποντας τις εξελίξεις. Θα προσπαθήσω να πω μόνο κάποιες σκέψεις μου έστω και άναρχα.

Αυτό που με έχει συγκλονίσει περισσότερο από την απώλεια των ζωών είναι η περιβαντολλογική καταστροφή. Ακούγεται παράξενο, ξέρω, αλλά ως ένα άτομο που δεν έχει χάσει δικό του άνθρωπο και τα βλέπει "απ'έξω" τα πράγματα, θεωρώ ότι η οικολογική καταστροφή είναι μακράν μεγαλύτερη και μακροχρόνια από τις απώλειες των ανθρώπων. Τα δάση που χάθηκαν, η πανίδα που κάηκε, δεν αναπληρώνονται. Τουλάχιστον ξέρουμε πολύ καλά οτι δε θα τα αφήσουμε να αναπληρωθούν. Έχουμε πολλά καζίνο να χτιστούν ακόμα. Να μου πείς, γιατί θα αναπληρωθούν ποτέ οι άνθρωποι που χάθηκαν; Όχι βέβαια, όχι για τους δικούς τους ανθρώπους αυτό δε πρόκειται να γίναι ποτέ. Όμως αριθμητικά θα γίνει. Τα δάση όμως θα λείψουν απείρως περισσότερο. Η απώλειά τους έχει άλλες συνέπειες, ποιο βαθειές, που έχουν αντίκτυπο σε κάθε κάτοικο του πλανήτη. Το οξυγόνο που παράγουν δεν γνωρίζει σύνορα. Δε το αναπνέουν μόνο Έλληνες, όπως το οξυγόνο που παράγεται στη ζούγκλα του Αμαζονίου δε το αναπνέουν μόνο οι Βραζιλιάνοι. Ακούγοντας τον καλό μου φίλο, βιολόγος γαρ, να μου μιλάει για το τί έχει καεί και τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον ήταν σα να τον ακούω να μιλάει για κάτι δικό του.

Έχουμε εκλογές σε λίγες μέρες. Τις πρώτες ώρες σκεφτόμουν: "Τώρα να σε δω Έλληνα, τί θα ψηφίσεις; Τους ίδιους;". Μετά όμως συνήλθα. Μα φυσικά τους ίδιους θα ψηφίσουν. Δε πρέπει να τρέφω αυταπάτες. Ο γιόκας και η μπέμπα ακόμα πρέπει να διοριστούν στο δημόσιο. Ακόμα πρέπει να γλύψει για να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο, (το χτισμένο μέσα στα καμμένα, μη ξεχνιόμαστε), ακόμα πρέπει να κρατήσει τη θεσούλα του σε κάποια κρατικοδίαιτη θέση, ακόμα είναι γραμμένος στην τοπική κομματική οργάνωση και δε μπορεί να "προδώσει" τον αρχηγό που τον έχει εικόνισμα πάνω από το κεφάλι του, ακόμα πρέπει να έχει τις άκρες για γλυτώσει με τις μικροαπατεωνιές που σκαρώνει, και τέλος μη ξεχνιόμαστε, πρέπει να πάει να κουνήσει το σημαιάκι του σε συγκέντρωση που να έχει μπούγιο και όχι μεταξύ συγγενών και φίλων βρε αδερφέ... Σιγά μη αλλάξει ο αμόρφωτος, ο άξεστος, ο "στ'αρχίδια μου όλα", ο "έλα μωρέ, δε βαριέσαι" Έλληνας. Είχα βγει με τα χίλια ζόρια εχθές με κάτι περσινούς συφάνταρους. Δεν έχει αγγίξει κανέναν μάλλον το τί έχει γίνει. Θεωρίες που ακούστηκαν: "Η Πελλοπόννησος είναι μπλε, οπότε το ΠΑΣΟΚ έβαλε τις φωτιές για να πάρει ψήφους", "έλα μωρέ, οι φωτιές θα σβήσουν μόνο όταν τα κάψουν όλα, μέχρι τότε περιμένουμε". Ναι, το άτομο που τα έλεγε (και φυσικά δεν είναι ο μόνος, έχει ήδη κυριαρχήσει η συνομοσιολογία στα καφενεία, έδω τα καλλιεργεί η ίδια η κυβέρνηση), έχει δικαίωμα ψήφου! Θα ψηφήσει γαμώ το φελέκι μου!

Η αποχή δεν είναι η λύση. Κανένας δε πρόκειται να κάτσει να ασχοληθεί με ένα ποσοστό 40% για παράδειγμα αποχής. Η κυβέρνηση που θα προκύψει το ίδιο ισχυρή θα είναι. Στα παπάρια τους αν είναι μια κυβέρνηση ουσιαστικής μειοψηφίας. Στην Αμερική ψηφίζει το 1/2 του εκλογικού σώματος. Ε, και; Ο George W. λέτε να το σκέφτεται; Θα ψηφίσω με την μεγαλύτερη επιθυμία που έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου. Ψηφίστε ό,τι θέλετε εκτός από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ας βγάλουμε μια βουλή 12 κομμάτων. Φυσικά ονειρεύομαι. Δε πρόκειται να γίνει ποτέ για όλους τους λόγους που περιέγραψα άνωθεν. Αλλά ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που τα ζώα ξυπνήσουν έστω και προσωρινά τί θα γίνει; Οι προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας (μιας και δε θα εξασφαλιστεί αυτοδυναμία) κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν σε αδιέξοδο. Επομένως, και πάλι εκλογές. Και τσούπ! Πάρε τις γλοιώδεις μορφές της δημοσιγραφίας να αρχίζουν τα τροπάρια περί του πώς η χώρα δεν αντέχει χωρίς ισχυρές κυβερνήσεις, και καιρός να τελειώνει το αστείο, αρκετά παίξαμε, τα κεφάλια μέσα κλπ κλπ. Μπροστάρισσα βέβαια η αρχιτσάτσος των συμφερόντων Παναγιωταρέα (μπρρρρρρ....).

Ρε παιδιά, τί σημαίνει "χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης";. Ας μου πεί κάποιος σε τί διέφερε η κατάσταση την Παρασκευή πριν την έκτακτη κατάσταση και το Σάββατο μετά τη κύρηξή της. Μήπως θα σήμαινε πολιτική επιστράτευση κάθε μέσου που μπορεί να βοηθήσει στις φωτιές ή την εκκένωση των πληθυσμών; Γιατί μας ενημέρωσαν ότι για να φύγει ο κόσμος από τα Στύρα κάποιοι αλήτες ζητούσαν εισητήριο! Γιατί μάθαμε ότι ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τους αστέγους από της φωτιές ζητούσαν 80 και 100 ευρώ τη βραδιά!!! Γιατί λοιπόν να είμαι αισιόδοξος για τον Έλληνα ότι θα ξυπνήσει; Μα αφού αυτός ο ίδιος ο Έλληνας, ο τόσο ευαίσθητος, περιμένει στην γωνία σα το αρπακτικό για να εκμεταλλευτεί τη δυστυχία του διπλανού του. Α, ρε Καζαντζάκη, ο χαρακτήρας του γερο-Λαδά είναι αιώνιο σύμβολο.

2 σχόλια:

Nisyrios είπε...

...και η πρώτη κίνηση του Καραμανλή ήταν να βάλει το Ρουσόπουλο ξανά κυβερνητικό εκπρόσωπο (και υποψ. βουλευτή επικρατείας, για να μπορεί να μιλάει οποτεδήποτε) - και όχι, προφανώς να οργανώσει Πυροσβεστικη, στρατό, υπουργεία...

Στο κάτω-κάτω το μεγαλύτερο διακύβευμα από αυτές τις πυρκαγιές δεν είναι το δάσος ή αγρότες που κάηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τα σπίτια τους. Είναι το 2% προβάδισμα της ΝΔ που, ίσως, εξανεμιστεί.

Οσο για τη χώρα που βρίσκεται σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και τις "ασύμμετρες απειλές" αυτό είναι ένα τέχνασμα που είδαμε από την 11η Σεπτεμβρίου και εντεύθεν. Οταν ο λαός αισθάνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε "απειλή" ή σε "πόλεμο", αυτομάτως στρέφεται για ελπίδα στην κυβέρνηση. Απλά γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν κάτι.

Και, για δες, έχουμε εκλογές σε 3 εβδομάδες. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία... έχω περιέργεια.

Btw., τι φρούτο είναι αυτός ο νέος εκπρόσωπος επικοινωνίας της ΝΔ;!

Ανώνυμος είπε...

μαζί σου να ψηφίσουμε μικρότερα κόμματα για να αποδυναμώσουμε τους μεγάλους......όμως δεν ξέρω τι θα μας ωφελήσει να ενισχύσουμε τον ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ (αλήθεια ποια η διαφορά??) και τον ΣΥΡΙΖΑ,μάλλον πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι στις δημοκρατίες πρέπει να λειτουργούμε με το σκπτικό το μη χείρον βέλτιστον......