6/12/06

The phantom of the... Oprah!

Αυτή τη φορά λεω να ξεφωνίσω μια TV περσόνα, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες σε όλο τον κόσμο. Μιλάω για την Oprah Winfrey. Εδώ στο Ελλάντα, βλέπουμε τις εκπομπές της στο κανάλι του ΣΚΑΪ. Τις προάλλες λοιπόν, ένα ανέμελο μεσημέρι πέτυχα την εκπομπή της στην οποία είχε θέμα τον εθισμό μερικών γυναικών στις πλαστικές εγχειρήσεις. Καλεσμένες ήταν 3 γυναίκες οι οποίες είχαν σοβαρό πρόβλημα εθισμού στην υποτιθέμενη «βελτίωση» της εικόνας τους, κάτι που τις οδήγησε σε δεκάδες επεμβάσεις αισθητικής με διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν. Επίσης, με αυτή την τρέλα τους έφτασαν τις οικογένειές τους στα όριά τους, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά. Αυτά τα ολίγα για εισαγωγή. Και περνάμε τώρα στο κυρίως θέμα.

Η Oprah Winfrey και η Halle Berry στην απονομή των περσινών βραβείων Oscar.


Έχω παρακολουθήσει, το ομολογώ, στο παρελθόν και άλλες εκπομπές της Winfrey. Ξέρω επίσης ό,τι σε μικρή ηλικία είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από κάποιον άντρα, που δε θυμάμαι αν ήταν συγγενής της ή όχι. Αυτό σίγουρα είναι ένα τραύμα για οποιονδήποτε άνθρωπο, αναμφίβολα. Είναι μια εμπειρία που καθορίζει τον ψυχισμό σου στην υπόλοιπη ζωή σου. Επομένως, μπορώ να καταλάβω έως ένα ορισμένο βαθμό την οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζει τους άντρες, και το ό,τι είναι ακόμα ανύπαντρη και χωρίς παιδί σε αυτή την ηλικία σημαίνει κάτι. Δε θέλω να παρεξηγηθώ. Δε θεωρώ τις ανύπαντρες γυναίκες «σημαδεμένες» ή «ελαττωματικές». Σε καμία περίπτωση. Αλλά για μια γυναίκα σαν την Oprah, επιτυχημένη, δραστήρια, δυναμική, με τρελά λεφτά και εσχάτως σχετικά εμφανίσιμη το ό,τι είναι ανύπαντρη σίγουρα έχει κάποιο βαθύτερο αίτιο. Τα άνωθεν αναφερθέντα αντανακλούν και στο χαρακτήρα των εκπομπών της. Σε όσες έχω παρακολουθήσει τα πάντα κινούνται γύρω από τον άξονα του ό,τι οι γυναίκες είναι πάντα οι αδικημένες, οι εξαπατημένες, οι εκμεταλλευόμενες, σε τελική ανάλυση, οι αδύναμες. Από την άλλη πλευρά όλα αυτά οφείλονται στο ό,τι οι άντρες είναι κάτι τερατώδη πλάσματα που είναι ανίκανα για αγάπη, αφοσίωση, κοιτάνε πάντα υποτιμητικά τις γυναίκες, τις εκμεταλλεύονται, τις χτυπάνε, τις βιάζουν, τις απατάνε και αυτό είναι ο κανόνας. Στην εκπομπή για τις πλαστικές μία κοπέλα 28 μόλις χρονών είχε προλάβει να κάνει... (κρατηθείτε) 26 (!!!) επεμβάσεις σε όλο της το σώμα. Όταν άρχισε να αφηγείται της ιστορία της είπε ότι την πρώτη της εγχείρηση την έκανε στα 18 της όταν ο πρώτος της σύζυγος της είπε ό,τι είχε μεγάλη μύτη. Εύρηκα!!! Ιδού ο ένοχος! Αυτός φταιει που την οδήγησε στο χειρούργο και κατέστρεψε τη ζωή της. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη γυναίκα όταν ήταν μικρή και πριν αρχίσει τις πλαστικές ήταν πανέμορφη. Όντως, μπορεί η μύτη της να ήταν κάπως μεγαλύτερη από τον μέσο όρο αλλά δεν αφαιρούσε από την εμφάνισή της. Το αντίθετο κατά την προσωπική μου άποψη. Σήμερα έχει παραμορφωθεί τόσο το πρόσωπό της που είναι αποκρουστική! Και γι’αυτό το αποτέλεσμα φταιει προφανώς ο αναίσθητος άντρας που «τόλμησε» να της πει ότι είχε μεγάλη μύτη. Το ότι στα επόμενα 10 χρόνια της ζωής της έκανε άλλες 25 εγχειρήσεις δε μας λεει ότι ήταν από μόνη της ένα άτομο με φοβερή ανασφάλεια για την εμφάνισή της και ότι θα το έκανε αυτό έτσι κι αλλιώς αλλά ότι ο άντρας της την οδήγησε σ’αυτό το μονοπάτι. Και δώσ’του να τονίζει η Oprah ότι ο άντρας της ήταν αυτός που έκρινε την εμφάνισή της και πάλι και πάλι και πάλι...

Σε μια άλλη εκπομπή είχε 6-7 άντρες μαζεμένους οι οποίοι είχαν απατήσει τις γυναίκες τους. Αν μη τι άλλο, δε τους επικροτώ. Κακώς, κάκιστα πράξανε. Το θέμα είναι ότι τους είχε μαζέψει στο στούντιο και τους είχε αναγκάσει να απολογηθούν, να ζητάνε συγγνώμη και να αρχίσουν τα κλάματα μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές για τις πράξεις τους. Ήταν πραγματικά άβολο να βλέπεις αυτούς τους άντρες κουλουριασμένους, μαζεμένους στη γωνιά τους σα 8χρονα παιδιά που έχουν κάνει μεγάλη σκανδαλιά και τα ακούνε από τους γονείς τους. Και να φωνάζει η τιμωρός των αντρών, κυρία Winfrey, «ντροπή σας», «αίσχος» και άλλα γραφικά. Εφόσον γίνανε «τσακωτοί» οι κύριοι από τις γυναίκες τους είναι απλά θέμα δύναμης των ίδιων των γυναικών να πούνε «ως εδώ», «φτάνει, εγώ φεύγω». Αντ’αυτού στήθηκε μια παράσταση για να πει η ίδια η Oprah αυτό που οι ίδιες οι γυναίκες τους δε μπορούσαν να πουν. Φυσικά δε περιμένω να δω κάποια εκπομπή όπου 6-7 γυναίκες θα βρεθούν στην αντίστοιχη θέση. Αυτά τα κάνουν μόνο οι άντρες. Και σε όσες εκπομπές έχει παρουσιάσει γυναίκες που είναι κλέφτρες, τζογαδόρισσες, βρομιάρες και άλλα όμορφα δε φταινε αυτές... Είναι «άρρωστες» οι καημένες και θέλουν ψυχολογική βοήθεια. Αυτά προς τέρψη των καλεσμένων της στο στούντιο που, ω! τι έκπληξη, είναι σχεδόν ΜΟΝΟ γυναίκες!

Πιθανότατα, όσοι διαβάσουν τα παραπάνω μπορεί να πουν ό,τι είμαι μεγάλος μισογύνης. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Πολλοί άντρες μέχρι πολύ πρόσφατα μεταχειρίζονταν τις γυναίκες με πολύ άσχημο τρόπο. Όντως, τις κακομεταχειρίζονταν, τις χτυπούσαν, δεν τις άφηναν να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και την ευφυία τους. Όλα αυτά τα απεχθάνομαι. Δεν έχω σκοπό να φερθώ ποτέ έτσι σε μια γυναίκα γιατί πρώτα απ’όλα υποβιβάζω τον εαυτό μου. Και σήμερα ακόμα, δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιες νοοτροπίες στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Αλλά αυτό αλλάζει μέρα με τη μέρα. Η χειραφέτηση των γυναικών και το περίφημο φεμινιστικό κίνημα έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες σήμερα. Όμως κάποια πράγματα έχουν παρεξηγηθεί. Πολλές γυναίκες έχουν εκλάβει το νόημα του φεμινισμού ως μια προσπάθεια να πάρουν τη θέση των αντρών στη κοινωνία και μάλιστα με τον παλιό άσχημο τρόπο. Αυτό δεν είναι λύση. Αυτό λέγεται ρεβανσισμός. Και δε μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό. Από την άλλη έχουμε και την επιλεκτική χρήση του φεμινισμού. Όποτε μας συμφέρει οι γυναίκες πρέπει να είναι ανεξάρτητες, χωρίς τη βοήθεια των αντρών και όποτε τα πράγματα σκουραίνουν «που πήγαν όλοι οι άντρες;». Πραγματικά δε τις πιάνεις πουθενά. Και έχουμε εκπομπές σαν αυτές της Winfrey να ενισχύουν αυτή την άποψη. Σαν άτομο η ίδια έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει, τίποτα κακό σ’αυτό. Όταν όμως κάνεις μια εκπομπή με τεράστια απήχηση στο κοινό οφείλεις να έχεις μια πιο ισορροπημένη ματιά στα πράγματα. Κάθε μέρα δίνει την εικόνα σε εκατομμύρια νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο ό,τι οι άντρες είναι καθάρματα και καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από αυτούς. Επαναλαμβάνω, ό,τι τις γυναίκες τις λατρεύω και πραγματικά τις θαυμάζω. Και όσοι με ξέρουν καταλαβαίνουν τι λεω. Τρελαίνομαι όταν γνωρίζω γυναίκες που είναι πανέξυπνες, καπάτσες, δυναμικές και που με προκαλούν πνευματικά. Παράλληλα όμως είναι ακόμα θ-υ-λ-υ-κ-ά. Γιατί απλούστατα η φύση έχει δημιουργήσει 2 φύλα για κάποιο λόγο. Κάθε φύλο έχει τους δικούς του διακριτούς ρόλους και συμπεριφορές. Αλλιώς θα ήμασταν όλοι ερμαφρόδιτοι και θα είχαμε λύσει το πρόβλημά μας.

Αυτά. Με έπιασε λογοδιάρροια και πάλι αλλά έπρεπε να τα πω βρε αδερφέ.

Και για την καθιερωμένη μουσική ενημέρωση του πλήθους, άσχετα αν από αυτούς που θα επισκέπτονται το site κανένας μάλλον δεν ακούει τέτοια μουσική, το μενού αυτή τη φορά έχει Mastodon. Τα παλικάρια παίζουν τις κάλτσες τους στο τελευταίο τους cd, ονόματι Blood Mountain.

Τα παλικάρια μας

Αν ποτέ ακούσετε το δίσκο τους δώστε βάση ιδιαίτερα στα κομμάτια Sleeping Giant και Colony of Birchmen.



6 σχόλια:

Nisyrios είπε...

Προσφάτως, σε τραπέζι όπου βρισκόσουν κι εσύ (Πλ. Άθωνος - προπροηγούμενη Κυριακή μεσημέρι), αλλά δε γνωρίζω αν άκουσες, ακούστηκε από γυναίκα συνδαιτημόνα μας το εξής:

-Οι άντρες είναι χρήσιμοι μόνο στο να αλλάζουν τις λάμπες. Κατά τα άλλα είναι άχρηστοι!

Αυτό μπορεί να λεχθεί στα πλαίσια μιας συζήτησης του στυλ "όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες", αλλά σε σχόλιό μου, η απάντηση ήταν

-Εμείς μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και χωρίς τους άντρες, αλλά εσείς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ χωρίς γυναίκες.

Το παραπάνω είχε σεξουαλικές προεκτάσεις - γιατί έλαβα αποδοκιμαστικό βλέμμα στο σχόλιό μου "με αυτήν τη λογική, κι εμείς δεν χρειαζόμαστε τις γυναίκες, όσοι γνωρίζουμε να μαγειρεύουμε και να σφουγγαρίζουμε".

Δεν ξέρω τι πλύση εγκεφάλου δέχονται στα σπίτια τους, ότι πχ. οι άντρες σκεφτόμαστε ΜΟΝΟ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ το σεξ και ως εκ τούτου οποιαδήποτε σεξουαλικού περιεχομένου πράξη από αυτές μας καθιστά σκυλάκια τους (χαχαχα, τι χαζοί που είναι οι άντρες!), αλλά, όχι! Δεν είναι έτσι!

Εχω να γράψω αρκετά επί του θέματος - θα επανέλθω με άρθρο στο υπεργαμάτο blog μου, ίσως και σήμερα (γκρρρρρρίζα διαφήμιση!).

Καλορίζικο το μπλονγκ - να σας ζήσει και καλοτάξιδο!

Ανώνυμος είπε...

Ego mono tha tolmiso na antiparatheso tin diki mou mousiki epilogi i opoia einai se akrivos antitheti mereia....
Nikos Makropoulous-Krisi....
Auta...se anamoni sxoliasmou epomenon mousikon epilogon...les na kano kai ego ena blog kati se styl mpouzoukoskyladikofrapogalo blog??? les???

Ανώνυμος είπε...

aaa ksexasa pali to onoma mou....oouupss

Compiler είπε...

Είναι γνωστές οι εκπομπές του είδους. Άποψη μου είναι ότι τα μισά από τα περιστατικά που περιγράφουν είναι παραμύθια. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ποιος λογικός άνθρωπος πηγαίνει εθελοντικά σε μια τέτοια εκπομπή να γίνει ρεζίλι για να τον βρίζει ο εκάστοτε παρουσιαστής. Αν είχα κάνει κάτι κακό εγώ θα θέλα να ανοίξει η γη να με καταπιεί όχι να βγαίνω στην τηλεόραση και να κάνω τον καραγκιόζη.

Όσον αφορά τα σχόλια μεταξύ των δύο φύλων. Αυτά δεν πρόκειται να πάψουν ποτέ. "ΔΥΣΤΥΧΩΣ" ο κόσμος είναι γεμάτος από σεξιστές κι από τις δυο μεριές. Πολλές γυναίκες ψευτο-φεμινίστριες πάνε από την αντίπαλη όχθη, σε σημείο όπως αναφέρει ο Νισύριος ότι οι γυναίκες είναι κατά πολύ ανώτερες από τους Άντρες.

Πρέπει επιτέλους να μάθουν ότι ο φεμινισμός μιλούσε περί ισότητας. ΙΣΟΤΗΤΑ!

Όσον αφορά τις μουσικές επιλογές και των δυο, μπορούμε να τα συνδυάσουμε χορεύοντας ζειμπέκικο και τσιφτετέλι υπό Goth ακούσματα.

Nisyrios είπε...

Εγώ θα επιλέξω fusion μουσική... Υπάρχει η πολύ καλή επιλογή των Dream Evil - My number one (ναι, το γνωστό...) και επίσης το Can't Take my Eyes off of you της Έφης Θώδη...

Θέμο, λέω να φτιάξεις blog με όλες τις trendy φατσούλες της πόλης και συνεντεύξεις με τα πιο hot άτομα.

Με επένδυση Μακρόπουλο και Βέρτη, πάααανταααα...

Nisyrios είπε...

Μιλάμε, βρήκα εκπομπή-θησαυρό! Ας όψεται η επανεπένδυσή μου στη Nova!

Τώρα βλέπω στο Entertainment Channel την εκπομπή "Dr. 92010" η οποία εξιστορεί τα "δράματα" με τα οποία ασχολούνται οι πλαστικοί χειρουργοί (τόνος στη λήγουσα, εκφράζει τέχνη) στο λαϊκό προάστιο Beverly Hills του Los Angeles.

Στο σημερινό επεισόδιο είχαμε να κάνουμε με μια μετ-έφηβη κόρη η οποία ένοιωθε πολύ άσχημα με τον εαυτό της γιατί δεν είχε μεγάλα βυζιά και ως εκ τούτου ένιωθε πολύ άσχημα όταν πηγαίνανε με τις φίλες τις στην πισίνα της γειτόνισσας και αυτηνής τα βυζιά δεν φαινόταν ωραία με το μαγιό.

Πάλι καλά όμως που υπάρχουν και αυτοί οι αλτρουϊστές της ζωής, οι πλαστικοί χειρουργοί της λαϊκής αυτής γειτονιάς, και πήγανε με τη μαμά της που ανησυχούσε πολύ ότι η άβυζη κόρη της δεν θα έβρισκε άντρα και θα έμενε γεροντοκόρη γιατί δεν θα την κοίταζαν τα τρέντι αγόρια της παραλίας της Καλιφόρνιας. Έτσι, έβαλε η κόρη καινούργια, ωραία βυζιά, πιο ωραία και από των φίλων της, και τώρα πια μπορεί και "έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι πιο ομιλιτική". Και χαιρόταν πάρα πολύ η μαμά που έχει ωραία βυζαρού κόρη και θα βρει κανα γαμπρό της προκοπής, χαιρόταν και η κόρη και έκαναν barbecue με τις φίλες της παρά τη πισίνα για να γιορτάσουν τα καινούργια μας βυζιά. Χαρήκαμε και οι τηλεθεατές που, αχ, ακόμα ένα κορίτσι ξέφυγε από την λαίλαπα της αβυζίας και απέκτησε και αυτή βυζιά όπως τα άλλα κορίτσια της γειτονιάς της και δεν την έφαγε η μαρμάγκα και η κατάθλιψη...